Bugin

Маман кеңесі: Ғаламтор арқылы тағамға тапсырыс беру кезінде нені ескеру керек?

Авторларды қолдау орталығы

mediabugin@gmail.com

Тағамға ғаламтор арқылы тапсырыс беру кезінде тамақтан улану және ішек инфекциясын болдырмау үшін не істеу керек? Бұл сұраққа Астана қаласы санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары Айгүл Шағалтаева жауап берді

Шағалтаеваның айтуынша, бірінші кезекте тапсырыс берер алдында веб-сайттан ақпаратты табу керек: компанияның атауы, орналасқан жері (тағам пісірілетін стационарлық мекеменің мекенжайы) және жұмыс уақыты. 

Сондай-ақ сайтта орналастыруға жататын ұсынылатын қоғамдық тамақтандыру өнімдері туралы ақпарат өте маңызды. Төлемдерді жеке тұлғаларға аудармау керек және чекті (сатушының мекен-жайы көрсетілген) электрондық пошта немесе телефон арқылы алатын-алмайтыныңызды міндетті түрде нақтылауыңыз керек, деп кеңес береді сарапшы. 

Қаптамада тағамның атауы, жарамдылық мерзімі және құрамы көрсетілген-көрсетілмегеніне міндетті түрде назар аудару керек, деп қосты Шағалтаева. 

Бұл жерде өнімнің салмағына (көлеміне), оның тағамдық құндылығына назар аудару керек. 

Өнімде дайындалған күні мен сағаты, жарамдылық мерзімі және сақтау шарттары, тамақ өнімдерін өндірушінің атауы мен орналасқан жері немесе тамақ өнімдерін өндіруші жеке кәсіпкердің тегі, аты, әкесінің аты және орналасқан жері көрсетілуі тиіс екенін есте ұстаған жөн. 

Шағалтаева интернет арқылы шығарылатын азық-түлік өнімдерін қолданар алдында қаптаманың (ыдыстардың) бүтіндігін және өнімдерде көрінетін зақымдардың жоқтығын тексеруге кеңес береді.

Сондай-ақ тамақ ішер алдында қолыңызды жуыңыз. Азық-түлік өнімдерін сақтау мерзімін қатаң ескеру керек, жарамдылық мерзімі өтіп кеткендерін қоқысқа тастау керек. 

Санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті үйде дайындалған өнімдерді, кремді-кондитерлік өнімдерді (торттарды) кездейсоқ адамдардан, күмәнді сайттар арқылы сатып алмауға кеңес береді. Азық-түлікті дұрыс дайындамау немесе сақтамау 200-ден астам тағамдық ауруларды тудыруы мүмкін. 

«Кез келген тағамнан уланудың тікелей себептері санитарлық нормаларды сақтамау немесе құрамында ауру қоздырғыштары мен улы заттары бар тағамдарды тұтыну болып табылады. Бұл аурулар топтық ошақтар түрінде де, жеке жағдайларда да болуы мүмкін. Тамақтан улану кенеттен пайда болуымен сипатталады. Улану жиі кездеседі. Егер сізде улану белгілері болса, алдымен асқазанды шаю керек және дереу дәрігерден көмек сұрауы керек. Ешбір жағдайда өзін-өзі емдеуге болмайды», - деп түйіндеді Айгүл Шағалтаева.