Bugin

Қарбыздан уланбау үшін оны қалай таңдау керек?

Авторларды қолдау орталығы

mediabugin@gmail.com

Қарбыз-адам ағзасына пайдалы өнімдердің бірі. Әсіресе жаздың ыстық күндерінде тамақтану үшін осы жидектен басқа пайдалы және оңай сіңетін өнімді табу қиын.Қарбыз піспесе немесе оны өсіру кезінде көптеген химиялық тыңайтқыштар қолданылса, денсаулыққа айтарлықтай қауіп төндіреді. Сондықтан bugin.kz порталы anyq.uz сайтынан сарапшы материалын сілтеме беріп ұсынады.

Бұл туралы Өзбекстан Санитарлық-эпидемиологиялық салауаттылық және қоғамдық денсаулық сақтау қызметінің Санитарлық-гигиеналық бөлімінің бастығы А.Шүкіров емдік қарбыздың қауіптілігі неде, одан уланбау үшін неге назар аудару керек екендігі туралы әңгімеледі.

Сарапшының айтуынша, қарбыздың құрамына 92 пайыз су кіреді және ол калий мен магнийге бай. Осының арқасында жүйке жүйесі мен мидың жұмысына оң әсер етеді.

Қарбыз жоғары антиоксиданттық қасиетке ие. Оның құрамына кіретін А, В дәрумендері мен каротиноидтар қабынуды және ерте қартаюды болдырмайды. Қарбыз әсіресе қатерлі ісік пен жүрек-тамыр ауруларының алдын-алу, ас қорыту қызметін жақсарту және метаболизмге жағымды әсер ету үшін пайдалы.

«Қарбыз сатып алғанда, ең алдымен, сатушыдан оның сапасы мен қауіпсіздігін растайтын өнім екеніне сенім білдіретін құжатын талап етуі керек. Сонымен қатар, өнімнің бұзылмағанын жақсылап тексеру керек. Себебі бұл жидектің қызыл ядросында микробтар өте тез таралады. Табиғи піскен қарбызды шерткен кезде, оның дауысы қатты шығады. Егер өнімнің сабағынан үзілген бөлігі құрғақ болса, бұл оның жақсы піскендігінің белгісі», - дейді Шукуров.

Қарбыздың қандай екенін білуге қызыл бөліктегі тамырлардың түсі көмектеседі. Егер олар сары немесе күлгін болса, мұндай өнімді пайдалану кезінде абай болу керек. Себебі ол әлі толық піспеген немесе нитраттардың әсерінен болуы мүмкін. Сонымен қатар, қарбыздағы сызықтар айқын болуы керек және бір-бірімен шатастырылмауы керек. Бұлыңғыр сызықтар оның нитраттармен қаныққанын көрсетеді.

Сарапшының айтуынша, табиғи піскен қарбыз суға малынған кезде су бетіне қалқып шығады. Ал азот тыңайтқышымен қаныққан, керісінше, су астына түседі. Егер дұрыс кесілсе және қисайып кетпесе, онда бұл жағдай химиялық заттармен қаныққандығының белгісі болып табылады.

Құрамында нитрат шектік деңгейден көп болған қарбызды жеген соң белгілер 4-6 сағаттан соң ғана байқалады.

Жүрек айнуы, құсу, диарея, қарын мен бас ауруы, 38-39 градусқа дейін ыстық көтерілуі, жүрек соғысының баяулауы, қол-аяқтың сууы байққалғанда дереу дәрігерге қаралған жөн. Себебі бұл – қарбыздан улану белгілері болуы ықтимал.