Weekend

Ғалымдар доширак құрамына қорытынды жасады

Лапша құрамы

Авторларды қолдау орталығы

mediabugin@gmail.com

Решетнев атындағы Сібір мемлекеттік ғылыми-техникалық университетінің мамандары танымал «Доширак» кеспесінің құрамын зерттеп, өнімді дұрыс түрде әзірленеді деп санағанмен күнделікті пайдалануға тыйым салады.

Доширактың негізгі қоспасы бидай ұны. Бірақ одан  үлкен қауіп жоқ. Ақ ұннан жасалатын кеспеден бізге келер пайда аз екен. Себебі, дәндерді қайта өңдеу кезінде талшықтардағы дәрумендер саны азаяды. Сондықтан мүмкіндігінше тұтас бидай ұнын таңдаған дұрыс дейді, - Химиялық технологиялар факультетінің органикалық химия және органикалық заттар технологиясы кафедрасының доценті Елена Семиченко.

Крахмалдан, тұзды және пальмалық майдан (қаныққан пайдалы емес майлардан) сорпа қоспасында калий сорбаты (сорбин қышқылының калий тұзы, натрий бензоаты) бар. Дегенмен сорбин және бензой қышқылы табиғи қосылыстар болып табылады. Ол атап айтқанда жеміс-жидектерде көбірек кездеседі. Қышқылдың екі түрі де консерванттар ретінде қолданылады.

Композициядағы натрий глутаматы да тым қорқынышты болмауы керек. Шын мәнінде, бұл аминқышқылдың натрий тұзы. Ол кез келген стейкте доширакқа қарағанда әлдеқайда көп.

Кесектегі «малтодекстрин» сөзі көптеген тұтынушылар үшін өте қорқынышты. Бұл жүгері крахмалынан алынатын және балаларға арналған тағамды және диеталық тағамды дайындау үшін пайдаланылатын зат. Кеспе ішінде болатын әртүрлі заттар ағзаға зиян келтірмейді. Дегенмен, доширакты әрдайым жеуге болмайды. Өйткені,  оның құрамында ақуыз және май мөлшері өте аз екен.