Bugin

Таңғы асқа не тұтынуға болмайды?

Авторларды қолдау орталығы

mediabugin@gmail.com

Біздің денеміз бір тағамды тәуліктің әртүрлі уақытында түрліше қабылдайды. Күндіз пайдалы нәрсе таңертең зиянды болуы мүмкін. Диетологтар таңғы асқа ерекше назар аударуды ұсынады.

Оянғаннан кейін бірден ас қорыту жүйесі әлі жұмыс істемейді. Кез келген ас тіпті ең жеңіл және пайдалы тағам дене үшін қысым болады. Сарапшылар ұйқыдан оянған соң 1-2 сағат ішінде таңғы ас ішпеу керек диді.Асқазанға майлы және ауыр тағамдар таңғы асқа зиянды болып саналады. Олар:ет (майсыз құс етінен басқа); кез келген фастфуд (сэндвичтер, чипсы, крекер, жеңіл тағамдар, ысталған ет); майлы сүт өнімдері (қаймақ, майлы сүзбе, кілегей); тәттілер, кондитерлік өнімдер, кекстер (тоқаштар, торттар).

Майлы тағам ұзақ уақыт бойы қорытылады.  Асқазанда ауырлық сезімін тудырады, шаршауды, апатияны және тітіркенуді туындатады. Құрамында қант көп тағамдар ағзада май жинап, тез аштық сезімін сездіреді.

Таңғы асқа тұтынуға 8 зиянды тағам

Қызыл ет. Ауыр өнім, ағза оны қорыту үшін көп энергия жұмсайды.

Йогурт, сүзбе күнді жақсы бастаудың белгісі емес, әсіресе құрамында қант пен түрлі қоспалар бар түрлері. Табиғи йогуртты ас қорытуды жақсарту үшін таңғы астан кейін 2-3 сағаттан кейін немесе ұйықтар алдында тұтынған дұрыс.

Цитрустық жемістер. Құрамында аллергендер және асқазанның шырышты қабығын тітіркендіретін және гастриттің дамуын тудыратын қышқылдың көп мөлшері бар. Аш қарынға қолданбаған дұрыс.

Алмұрт, құрма. Құрамында көптеген ірі талшықтар мен қышқылдар бар. Нашар қорытылады және ас қорытуды бұзады.

Шикі көкөністер. Құрамында қышқылдар бар, қорыту қиын, газ түзілуін тудырады.

Сарымсақ асқазанның шырышты қабығына агрессивті әсер етеді, қыжыл мен ыңғайсыздықты тудыруы мүмкін.

Кофе. Бір шыны кофе жүрек-тамыр жүйесіне теріс әсер етеді және күшті диуретикалық әсерге ие.

Салқын сусындар (соның ішінде су). Зат алмасуды баяулатады және қан айналымын нашарлатады. Әйелдер үшін олар физиологиялық циклдің сәтсіздігін тудыруы мүмкін.