ДАМУ

Неліктен құрманы күнде жеуге кеңес береді?

Авторларды қолдау орталығы

mediabugin@gmail.com

Құрманың пайдасы ежелден белгілі. Нәрлі және жоғары калориялы бұл жемістер классикалық десерттерге пайдалы балама бола алады.

«Өмір жидектері», «шөл наны», «табиғат қоймасы» - құрма жиі осылай аталады. Және бекер емес. Құрма тағамның орнын баса алады. Сонымен қатар, бұл тамаша дессерт болып табылады және торттар мен тәттілерді толыққанды алмастыра алады. Ал арабтар құрманы нан ретінде пайдаланады.

Құрма пальмасы адамдар ең алғаш өсірген өсімдік екен.

Ежелгі уақытта құрманың құрамында адамға қажетті заттардың барлығы бар екенін білген. Олар керемет күш беріп қана қоймайды, сонымен қатар ерлердің потенциалына әсер етеді. Сондай-ақ өмір сүру ұзақтығын арттырады деп есептелді. Бұл жемістер мыс, темір, магний, мырыш, марганец, калий, кальций және А, С, В1, В2, В6 витаминдеріне бай. Олардың құрамында көптеген жемістерде жоқ аминқышқылдарының 23 түрі бар. Калория мөлшері айтарлықтай жоғары – 100 грамм құрмаға 274 ккал. Көмірсулардың көп мөлшеріне қарамастан, оларды тәттілерді алмастыратын диетаға қосуға болады.

Жемістер вирустық инфекциялармен күресуге көмектеседі, сондай-ақ жөтелді тыныштандырады және қақырықты кетіреді. Олар жалпы күшейтетін әсерге ие, сергітеді және күш береді. Құрма анемияға, гипертонияға, мидың белсенділігіне пайдалы, жүрекке, бүйрек пен бауырға жақсы жағынан әсер етеді.

Тері, шаш және тырнақтар үшін маңызды. Қоректік заттардың бай құрамы мен антиоксиданттардың жоғары мазмұнына байланысты құрманы шаш пен тырнақтың сау болуын қолдайтын, жас теріні сақтай алатын табиғи витаминдер кешені деп атауға болады.

Остеопороздың алдын алу. Жасы ұлғайған сайын әйелдер жұқа тіндердің тығыздығын жоғалтатыны ешкімге құпия емес. Сүйектерді нығайту және остеопороздың алдын алу үшін теңдестірілген диета өте маңызды. Құрамында кальций, кремний, магний және басқа да маңызды элементтер бар құрма ағзаны қажетті қоректік заттармен қамтамасыз етеді.

Қалай таңдаймыз?

Құрманы таңдағанда, ең ақылға қонымдысы - сыртқы түріне назар аудару. Сыртында кішкентай қант кристалдары болмауы керек. Егер олар болса, бұл сақтау мерзімін ұзарту үшін жемістердің қант шәрбатына малынғанын білдіреді. Артық қант, әрине, бізге қажет емес.

Сырты тегіс,  ал құрманың өзі етті болуы керек. Егер жемістер құрғақ және шөгілген болып көрінсе, онда олар өте емес және тегіс жемістерге қарағанда дәмді емес болады.

Құрманы салмағы бойынша емес, қаптамада сатып алған дұрыс. Сонда жарамдылық мерзімін тексеріп, сапалы өнімді таңдай аласыз.