ДЕНСАУЛЫҚ

Тез дайындалатын кеспені неге жеуге болмайды?

Авторларды қолдау орталығы

mediabugin@gmail.com

Екінші дүниежүзілік соғыстан кейін, көптеген елдер қатты азық-түлік тапшылығын бастан кешірген кезде, жапондық Андо Момофуки тез дайындалатын кеспені ойлап тапты. Кейінірек ол 20 ғасырдағы басты жапон өнертабысы деп аталды. Бүгінде оны бір рет болса да жемеген адамды кездестіру қиын. Статистикаға сәйкес, адамзат жылына шамамен 44 миллиард порция дайын кеспе тұтынады. Тез дайындалатын кеспе өзінің қарапайымдылығы мен оңай дайындалуының арқасында көптеген елдерде танымал тағамға айналды. Дегенмен, танымалдығына қарамастан, тез дайындалатын кеспе біздің денсаулығымыз үшін зиянды. 

Тұздың жоғары деңгейі
Тез дайындалатын кеспенің негізгі зиянының бірі - жоғары тұз мөлшері. Дәмді жақсарту және сақтау мерзімін ұзарту үшін олардың құрамында көп мөлшерде тұз болады. Тұзды көп тұтыну қан қысымының жоғарылауына, жүрек-қан тамырлары ауруларына және басқа да денсаулыққа байланысты проблемаларға әкелуі мүмкін.

Тағамдық құндылығы төмен
Тез дайындалатын кеспе құрамында дәрумендер, минералдар және талшықтар сияқты қоректік заттар әдетте төмен. Ол көмірсуларға бай, бірақ ақуыз, май және дұрыс тамақтану үшін қажетті басқа да маңызды компоненттер аз. 

Қоспалар мен консерванттардың болуы
Бұл тағам түрінің көптеген брендтерінде сақтау мерзімін ұзарту және дәмін жақсарту үшін әртүрлі қоспалар мен консерванттар бар. Бұл қоспалардың кейбіреулері кейбір адамдарда аллергиялық реакцияларды тудыруы мүмкін және ұзақ уақыт қабылдағанда денсаулыққа теріс әсер етуі мүмкін.

Өңдеу және майдың мөлшері
Қатты қуыру - біз сатып алатын жылдам кеспенің көпшілігін өндірудегі бір қадам. Өздеріңіз білетіндей, қуырылған тағамның бәрі зиянды, ал кеспе жағдайында тағамдық құндылықтың болмауы және қаныққан майлардың жоғары мөлшері . Сондай-ақ жылдам кеспенің кейбір түрлерінде қаныққан және транс майлары көп, бұл жүрек-тамыр жүйесі мен жалпы денсаулыққа зиян тигізуі мүмкін.

Артық тамақтану және дұрыс тамақтанбау қаупі
Кеспенің бұл түрі әдетте жоғары калориялы және тығыз, бұл шамадан тыс тамақтану мен дұрыс тамақтанбауға ықпал етуі мүмкін. Оның жылдам дайындалуы және қол жетімділігі бұл өнімді жиі тұтынуды ынталандыруы мүмкін, бұл диетада әртүрлі және көбірек қоректік тағамдардың болмауына әкелуі мүмкін.

Кез-келген басқа өнім сияқты, ақылға қонымды мөлшерде жылдам дайындалатын кеспелерді қалыпты тұтыну әдетте денсаулыққа айтарлықтай зиян келтірмейтінін атап өту маңызды. Дегенмен, денемізді барлық қажетті қоректік заттармен қамтамасыз ету үшін табиғи тағамдарды пайдалану маңызды.