Bugin

Балалар тәттісі: балмұздақтың пайдасы мен зияны қандай?

Авторларды қолдау орталығы

mediabugin@gmail.com

Фото: pixabay

Балмұздақ – балалар мен ересектердің сүйікті тағамы. Ол мезгілге қарамастан сұранысқа ие. Кейбіреулер балмұздақты стресс пен аштықтан арылу үшін пайдаланады. Бұл тәттінің де пайдасы мен зияны бар, деп хабарлайды Bugin.kz порталы шетелдік БАҚ-қа сілтеп.

Диетологтар балмұздақты аптасына екі реттен артық жемеуге кеңес береді. 

Егер балмұздақ жоғары сапалы ингредиенттерден жасалған болса, онда оның құрамында май қышқылдары, ферменттер, аминқышқылдары, минералды сулар сияқты пайдалы заттар бар. Бұл заттар ағзаның ас қорыту жүйесіне, сондай-ақ мидың жұмысына оң әсер етеді. Сондықтан балмұздақтың негізгі құрамдас бөлігі пайдалы, денеге қуат беріп, көңіл-күйді көтеретін сапалы сүттен болуы керек.

Тіпті дәрігерлер жоғары сапалы балмұздақ сатып алуды ұсынады.

Бірақ бұл өнімнің жағымсыз жақтары да бар. Ең алдымен назар аудару керек нәрсе - оның калориясы жоғары, сондықтан оны аз мөлшерде тұтыну керек. Егер сізде холестерин деңгейі жоғары болса, балмұздақ жеуден бас тарту керек. Бояғыштары мен түрлі жасанды қоспалары бар балмұздақ жеуден аулақ болыңыз.

Балмұздақтың құрамында қант бар, сондықтан оны қант диабетімен ауыратын адамдардың диетасына қосу ұсынылмайды. Атеросклероз, кариес және жүрек ауруынан зардап шегетін адамдар өнімді көп пайдаланбауы керек.

Балмұздақты жиі қолдану бас ауруы, шаршау және басқа да ұқсас белгілерді тудыруы мүмкін. Бұл осы өнімді тұтыну кезінде дене температурасының төмендеуіне байланысты, соның салдарынан мидағы қан тамырлары тарылады, бұл өз кезегінде қан ағымының төмендеуіне әкеледі.